In deze fotoserie laat ik het verloop van de duistere kant van het onbewuste zien, de schaduw. Door zowel portretten als abstracte vormen. Je wordt meegevoerd door je eigen schaduw
De schaduw behoort tot de vier voornaamste eigenschappen uit het collectief onbewuste. De schaduw noemt  filosoof Jung het machtigste en gevaarlijkste van de vier eigenschappen van de mens (persoon, ziel, geest en schaduw), omdat het het meest van de oorspronkelijke dierlijke natuur van de mens bevat.”Iedereen draagt een schaduw en hoe minder hij is belichaamd in het bewuste leven van het individu, des te zwarter en dichter hij is.” Het kan echter ook beschouwd worden als een verbinding met de primitieve dierlijke instincten, die tijdens de vroege kinderjaren door de bewuste geest vervangen zijn. Een beschaafd mens onderdrukt deze dierlijke neigingen, maar dit gaat ten koste van de spontaneïteit, creativiteit, gevoeligheid en inzicht.
De schaduw is instinctief en irrationeel, maar kan herkend worden via projecties. Zelfs als een mens denkt dat hij voorgoed heeft afgerekend met zijn ‘slechte’ elementen, kan dit slechts tijdelijk zijn. Ze hebben zich teruggetrokken in het onbewuste en kunnen opnieuw opduiken in perioden van crisis en druk uitoefenen op het Ik.

In deze serie probeer ik je mee te nemen in je eigen schaduw wereld. De abstracte beelden zorgen voor een atmosfeer, die wat het abstracte natuurlijk al betekend, niet direct herkenbaar is, maar wel navoelbaar. Dit herkenbare gevoel werkt als een spiegel voor de eigen ziel/schaduw.

  • Tilte: Shadow
  • Date: 2017
  • Models: Neneh Verburg & Amy van Lammeren